Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry on kieltenopettajien oma pedagoginen järjestö ja yhteistyöverkosto. Teemme työtä kieltenopettajien ja kieltenopetuksen aseman parantamiseksi. Liitto on perustettu vuonna 1957.


rss Ajankohtaista

Opettajia palkittiin

Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry on palkinnut kaksi kieltenopettajaa. Liiton valinta vuoden kieltenopettajaksi on Marjo Kekki, joka opettaa ruotsia ja englantia Kasavuoren koulussa Kauniaisissa. Kieltenopettajien kansainvälisen kattojärjestön FIPLV Award -palkinto myönnettiin helsinkiläisen Alppilan lukion espanjanopettajalle Annukka Kososelle. Tunnustukset jaettiin SUKOLin liittokokouksessa Helsingissä 21.11.2015.

Pro lingua -mitali

SUKOLin näyttävä ja arvokas mitali on tarkoitettu tunnustukseksi harrastuneisuudesta ja menestymisestä kieliopinnoissa. Mitali sopii kaikille kouluasteille.

Erasmus KA1 -hakulomake on ilmestynyt, hakuaika päättyy 2.2.2016

Erasmus+-liikkuvuushaku jatkaa entistä Comenius täydennyskoulutusapuraha -ohjelmaa, jonka kautta kieltenopettajat aiemmin hakivat tukea 1–2-viikon kielikoulutukseen toisessa eurooppalaisessa maassa. Tämä on edelleen mahdollista, mutta nykyisin opettajat eivät voi tehdä itse hakemusta. Hakemuksen voi tehdä koulu, tai esimerkiksi kunta voi hakea tukea alueensa koulujen kieltenopettajille.

Täydennyskoulutusta Helsingissä

Ilmoittautuminen AinO-keskuksen keväällä järjestämiin opettajien täydennyskoulutuksiin on käynnissä. Toinen koulutuksista on suunnattu peruskoulun ja lukion ruotsin opettajille, toinen kaikille peruskoulun opettajille. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia.


rss Kannanotot ja tapaamiset

10.11.2015 DigiTala-työryhmä kokoontui 10.11.2015

Yo-kokeen puhumisosiota valmisteleva DigiTala-hanke on pitänyt toisen kokouksensa. DigiTala-hanke käynnistyi tarpeesta ajanmukaistaa ylioppilastutkinnon kielikokeet vastaamaan nykyaikaista viestinnällistä kielitaitokäsitettä ja lukion opetussuunnitelmaa. Hankkeen ohjausryhmässä on mukana SUKOLin puheenjohtaja Kari Jukarainen.

7.11.2015 Aineopettajaliiton syysseminaari ja -kokous pidettiin 7.11.2015 Helsingissä

Seminaarin aiheina olivat opetussuunnitelmauudistus, opetuksen ja ylioppilaskirjoitusten sähköistyminen ja opetukseen kohdistuvat leikkaukset. Seminaarissa pohdittiin myös koulumaailman muutosten vaikutusta niin aineenopettajuuteen kuin aineenopettajiin. Seminaarin jälkeen oli sääntömääräinen syyskokous.

27.10.2015 Jyväskylän yliopiston opetusharjoittelijoiden tapaaminen 27.10.2015

Puheenjohtaja Jukarainen tapasi Jyväskylän yliopiston kielten opetusharjoittelijoita.


Koulutuskalenteri

28.11.2015 Mindfulness-päivä
5. - 6.2.2016 SUKOLin talvipäivät

Valtakunnalliset kokeet ja muu materiaali
logo

Tuotteet-osiossa voit tilata 9. luokan valtakunnallisia kokeita ja tutustua edellisen vuoden kokeiden tuloksiin.

Muita tuotteita ovat ammatilliselle 2. asteelle ja ammattikorkeakouluun tarkoitetut lähtötasotestit, kannustamiseen ja tapahtumiin sopivat kielitarrat, Pro lingua -mitalit ja Kieliä? – Kyllä! -tuotteet.

Tutustu koko tuotevalikoimaan


rssSUKOLin blogi
Uusin blogikirjoitus
Anna von Zansen

Harjoituskoe meni hyvin, vieraat kielet vuorossa keväällä

Ensimmäinen valtakunnallinen sähköinen harjoituskoe toi esiin tärkeitä havaintoja niin opiskelijan, valvojan, rehtorin kuin arvioijankin näkökulmasta. Aineistopohjainen äidinkielen kirjoitustaidon koe järjestettiin lukioissa 2.10.2015. Koekysymykset löytyvät Digabin nettisivuilta. Havainnot harjoituskokeesta ovat lupaavia myös vieraiden kielten kokeiden näkökulmasta – videot ja monimediainen koeympäristö toimivat ongelmitta. 

Lue koko kirjoitus